Sparen bij Rietumu Bank

Hoogste spaarrente » Banken » Rietumu Bank

Rietumu is een van de grootste banken in up-and-coming Letland. De privébank bedient voornamelijk bedrijven en vermogende particuliere klanten. De Nederlandse activiteiten van Rietumu zijn grotendeels beperkt tot het aanbieden van depositorekeningen in een exclusieve samenwerking met spaarplatform Raisin.nl.

Omdat je Rietumu waarschijnlijk nog niet kent, heb je misschien een aantal vragen over deze bank, hoe veilig het sparen in Letland is en hoe je nu eigenlijk een rekening opent.

Wat is Rietumu Bank?

De Rietumu Bank werd in 1992 opgericht. Het hoofdkantoor van de bank staat in de Letse hoofdstad Riga. Het is een van de grotere banken in Letland. Oorspronkelijk met een internationale visie, heeft de bank onlangs besloten om zich sterker te richten op de thuismarkt en ook op andere EU-landen, zoals Nederland.

Rietumu Bank is er sinds zijn oprichting in geslaagd om uit te groeien tot een van de meest efficiënte banken in de hele Baltische regio. Daarnaast heeft de bank ook verschillende onderscheidingen ontvangen, zowel in Letland als ook daarbuiten.

Omdat Rietumu Bank het spaargeld van Nederlanders goed kan gebruiken om financiële diensten aan te bieden, belonen ze Nederlandse spaarders hiervoor ook met een hogere rente dan je bij de Nederlandse banken kunt verwachten. Hiervoor moet je wel je geld een tijdje vastzetten, maar Rietumu biedt verschillende, ook heel korte, looptijden aan.

Alle aanbiedingen bij Rietumu Bank

Vallen mijn spaartegoeden bij Rietumu Bank in Letland onder een depositogarantiestelsel?

Letland is, net zoals alle andere Baltische landen, lid van de EU. Dit is voordelig voor spaarders, omdat de EU de lidstaten namelijk verplicht om een depositogarantiestelsel te beheren. Ook de dekkingsgraad van deze stelsels is op EU-niveau vastgelegd, op € 100.000 per rekeninghouder per bank.

Dit stelsel, het zogenaamde Noguldījumu Garantiju Fonds, springt ook in de bres voor de tegoeden van Nederlandse spaarders. Het maakt namelijk niets uit of je nu in Letland woont of werkt of niet – iedereen geniet dezelfde bescherming onder het stelsel.

Dan nog kort over Letland: wist je dat de nationale schuld van het land een stuk lager is dan bij ons, en zelfs een van de laagste is in de hele EU (45,5% in 2020)? Dit is een goede indicator van de economische stabiliteit van een land, en Letland ontvangt dan ook een goede rating van Standard & Poor’s (A+).

Hoe kan ik een rekening openen bij Rietumu Bank?
Drie eenvoudige stappen

Rietumu biedt geen dagelijks opvraagbare spaarrekening aan, maar wel depositorekeningen met meerdere looptijden. De rentes liggen hoog, vooral vergeleken met het aanbod uit Nederland, waar je vaak zelfs helemaal geen rente meer ontvangt. 

Een rekening bij Rietumu Bank open je volledig online via het spaarplatform Raisin.nl. Het enige wat je hoeft te doen, is de volgende drie stappen te doorlopen:

  1. Open een account bij Raisin en rond het eenmalige identificatieproces geheel online af
  2. Kies een depositorekening bij Rietumu Bank
  3. Maak het benodigde bedrag over en begin direct rente te ontvangen op je depositorekening in Letland