Sparen bij BlueOrange Bank

Hoogste spaarrente » Banken » BlueOrange

De AS BlueOrange Bank is één van de grotere banken uit de Baltische staat Letland. Zowel de bank als het land zelf zijn nog niet heel bekend bij Nederlandse spaarders. Dat is jammer, want je wordt door BlueOrange nog beloond met rentes op depositorekeningen met korte termijnen die je bij de Nederlandse (groot)banken niet zult vinden.

Kom in dit artikel meer te weten over de bank zelf, het depositogarantiestelsel van Letland dat de veiligheid van spaargeld waarborgt en de drie eenvoudige stappen die jij kunt nemen om een rekening te openen bij BlueOrange.

Wat is BlueOrange Bank?

BlueOrange is gezeteld in Riga, de hoofdstad van Letland. Gemeten naar de totale balans van de bank, iets minder dan driekwart miljard aan het einde van 2020, is het de vijfde bank van Letland. De bank richt zich voornamelijk op internationaal actieve ondernemingen, die vooral enthousiast zijn over de moderne en vooruitstrevende aanpak van de bank.

Een van de belangrijkste maatstaven van de financiële stabiliteit van een bank is de zogenaamde kernkapitaalratio (TCR). Deze ratio geeft aan hoeveel middelen de bank heeft om zijn uitstaande verplichtingen na te kunnen komen. Op Europees niveau is vastgelegd dat banken een TCR van ten minste 8% moeten hebben.

Aan het einde van 2019 voldeed Blue Orange ruimschoots aan deze eis, met een TCR van 15,37%.

Alle aanbiedingen bij de BlueOrange Bank

Vallen tegoeden bij BlueOrange Bank onder een depositogarantiestelsel?

Om spaarders in de gehele EU te beschermen zijn de eisen aan depositogarantiestelsels in alle lidstaten geharmoniseerd. Dit betekent dat banktegoeden van alle spaarders, uit alle EU-landen, bij banken uit een EU-land, beschermd zijn tot een dekkingsniveau van € 100.000 per rekeninghouder per bank.

Ook Letland heeft dus een dergelijk stelsel – het zogenaamde Noguldījumu garantiju fonds (NGF). Je hoeft je overigens ook niet veel zorgen te maken over de financiële stabiliteit van Letland. Het land heeft een gezonde en snel ontwikkelende economie, wat ook de toonaangevende credit agency Standard & Poor’s bevestigt, met een sterke A+ rating.

Hoe open ik een rekening bij BlueOrange Bank?
Drie stappen

Als Nederlander kun je in beginsel een rekening openen bij andere banken uit de EU. In de praktijk is dit vaak lastig; banken vereisen soms een inschrijfadres in het land waarin ze gevestigd zijn, of je moet persoonlijk op kantoor langskomen.

Via spaarplatform Raisin kun je heel eenvoudig en volledig online een depositorekening openen bij BlueOrange. Zonder het land zelf te hoeven bezoeken en zonder ingewikkelde communicatie in het Lets. Dit regel je als volgt:

  1. Open een account bij Raisin en doorloop geheel online het eenmalige identificatieproces
  2. Kies een depositorekening bij de BlueOrange Bank
  3. Schrijf het benodigde bedrag over naar je Raisin-rekening en begin rente te ontvangen op je Letse spaardeposito