Alternatieven voor sparen: Nu de hoogste spaarrente op vrij opneembare spaarrekeningen in Nederland inmiddels de 0,25% punt heeft aangetikt is het wijs om eens verder te kijken dan sparen alleen. Onze redacteur zocht naar alternatieven en stuitte op de volgende 10 alternatieven voor sparen in 2019.

1. Stap in de Aandelen

Kies uit een online broker en beleg in aandelen. Populaire brokers zijn DEGIRO (lage tarieven) en Binck Binck(gebruiksvriendelijk platform). Nieuwkomer Flatex stunt nu op de Nederlandse markt met €0,- transactiekosten. Bekijk aanbieding.

2. Vastgoedobligaties

Als je op zoek bent naar meer rendement op je spaargeld kun je overwegen te investeren in obligaties. Beleg met de zekerheid met als onderpand Nederlandse woningen. Zowel voor de gevorderde als de startende belegger is dit een goede stap op weg naar meer rendement. Bij Woonkapitaal vastgoed kun je al starten vanaf € 2.000 met een instaprente van 6%. De rente wordt per kwartaal uitgekeerd.

3. Sparen via Spaardeposito

Heb je spaargeld en heb je dit tijdelijk niet nodig voor andere doeleinden overweeg dan een spaardeposito. Bij de Estlandse bank Inbank spaar je nu tegen 1,40% rente op een vijfjaar deposito. Bij een inleg van €10.000 ontvang je ook nog €50,- welkomstbonus. Bekijk hier een totaal overzicht van de huidige rentes op spaardeposito’s.

4. Investeren in leningen voor bedrijven via crowdfunding

Investeer je geld in zakelijke kredieten voor bedrijven die geld nodig hebben en ontvang een hoger rendement dan bij de spaarbank. Funding Circle en Geldvoorelkaar zijn bekende aanbieders van crowdfunding projecten in Nederland. Je kunt al starten vanaf €100. Rendementen kunnen oplopen tot 8%.

Op zoek naar een hoger rendement? kijk dan over de grens. Bij Fast Invest profiteer je van een maximale rente van 14%. Investeren kan al vanaf €1,-.

5. Investeren in micro kredieten voor sociale ondernemers

Investeer geld in sociale projecten en maak de wereld een betere plek. Lendahand en Oneplanetcrowd zijn enkele aanbieders. De rente ligt vaak lager dan (gewone) crowdfunding projecten maar nog steeds gemiddeld 4%.

6. In vastgoed investeren

Koop een huis. Verhuur dit en verkoop weer na verloop van tijd. Dit is waarschijnlijk de snelste manier om vermogen te vergaren. Mits je het goed doet natuurlijk. Vehuren kan via het populaire verhuurplatform Airbnb. In sommige steden geld tegenwoordig wel een restrictie op het totaal te verhuren dagen per jaar.

7. Sparen in het buitenland

Verschillende spaarplatforms betreden de Nederlandse markt in het bemiddelen van Europese spaarrekeningen aan Nederlandse spaarders. O.a. Savedo en Raisin bieden nu deposito’s aan in het buitenland tegen hogere rentes dan Nederlandse spaarbanken.

8. Bouw meer pensioen op

Vul je pensioen aan met een pensioenspaarrekening van BrandNewDay. Nu spaar je tegen een hogere rente dan op een gewone spaarrekeningen (0,65%) met belastingvoordeel. Je kunt ook kiezen voor pensioenbeleggen. Het is natuurlijk verstandig om je pensioen goed geregeld te hebben. Enkele Nederlandse aanbieders zijn Binck Pensioen beleggen en de BrandNewDay pensioenrekening.

9. Handel in Cryptovaluta

Kijk is naar cryptovaluta en handel in bitcoins of andere munteenheden. Let wel op dat je slechts een beperkt deel van je vermogen inzet. Handel in cryptovaluta is erg volatiel en risicovol. Coinmerce is een Nederlandse crypto-exchange App met meer dan 100 crypto-munten en assets. Er is ondersteuning van iDEAL, 100+ crypto munten en assets en er is een goede klantenservice. 24/7. Download de app van Coinmerce.

10. Extra aflossen op hypotheek

Ga voor een lagere maandlast op je hypotheek door extra af te lossen. Een lagere maandlast zorgt voor meer financiële ruimte en hoe eerder de hypotheek is afgelost hoe beter. Kijk ook is naar de mogelijkheid om over te stappen naar een andere aanbieder. Vaak betaal je wel een boete maar in sommige gevallen kan het alsnog goedkoper uitpakken. Laat je goed informeren door een financieel adviseur.

Welke van deze alternatieven voor sparen 2019 kies jij?

Ben je ook op zoek naar een goed alternatief voor sparen in 2019? Denk dan ook eens aan investeren via Crowdfunding. Via crowdfunding leen je geld uit aan ondernemers en profiteer je van een minimale rente van 4.2% bij Funding Circle of Oneplanetcrowd. Investeer je in vastgoed dan behaal je een minimale rente van 6% via Woonkapitaal vastgoed.