Alternatieven voor sparen: Nu de hoogste spaarrente op vrij opneembare spaarrekeningen in Nederland inmiddels de 0,15% punt heeft aangetikt is het wijs om eens verder te kijken dan sparen alleen. ABN AMRO kondigde zelfs aan als eerste grootbank de rente te verlagen naar 0,0%. Onze redacteur zocht naar alternatieven en stuitte op de volgende 10 alternatieven voor sparen in 2020.

1. Stap in de Aandelen

alternatieven sparen_beleggenKies uit een online broker en beleg in aandelen. Populaire brokers zijn DEGIRO (lage tarieven) en Binck (gebruiksvriendelijk platform). DEGIRO werd onlangs overgenomen door de Duitse broker Flatex. Er beleggen inmiddels meer dan 450.000 mensen. Bij Binck is op dit moment een tijdelijke actie. Je ontvangt gratis transactietegoed van €200 bij het openen van een beleggingsrekening.

2. Investeren in leningen voor bedrijven via crowdfunding

crowdfunding alternatiefInvesteer je geld in zakelijke kredieten voor bedrijven die geld nodig hebben en ontvang een hoger rendement dan bij de spaarbank. Funding Circle en Geldvoorelkaar zijn bekende aanbieders van crowdfunding projecten in Nederland. Je kunt al starten vanaf €100. Rendementen kunnen oplopen tot 8%.

3. Investeer in P2P consumenten leningen

fast investOp zoek naar een hoger rendement? Je kunt ook in consumenten leningen investeren. kijk dan over de grens. Bij Fast Invest profiteer je van een maximale rente van 18%. Investeren kan al vanaf €1,-. Je investeert in consumenten leningen via een peer to peer netwerk met terugkoopgarantie.

Of kijk naar de IUVO groep. IUVO is een Latijns woord dat “hulp”, “bewaren” betekent, en dat is precies wat zij willen doen.  Ze bieden tal van mogelijkheden voor continue investeringen, met een hoge  mate van keuzevrijheid, gericht op continue verbetering van klantervaring, hoog beleggingsrendement en veiligheid. IUVO is een peer-to-peer beleggingsplatform met aantrekkelijke rendementen.

4. Sparen via Spaardeposito

Deposito sparen_alternatieven-voor-sparenHeb je spaargeld en heb je dit tijdelijk niet nodig voor andere doeleinden overweeg dan een spaardeposito. Bij de Estlandse bank Inbank spaar je nu tegen 1,40% rente op een vijfjaar deposito. Flink meer dan bij Nederlandse aanbieders.  Inleggen kan al vanaf €2.000.  Privatbanka uit Slowakije geeft en rente van 1,2% bij twee jaar vast.

Bekijk hier een totaal overzicht van de huidige rentes op spaardeposito’s

5. Investeren in micro kredieten voor sociale ondernemers

Investeer geld in sociale projecten en maak de wereld een betere plek. Lendahand en Oneplanetcrowd zijn enkele aanbieders. De rente ligt vaak lager dan (gewone) crowdfunding projecten maar nog steeds gemiddeld 4%.

6. In vastgoed investeren

vastgoed investeren airbnbKoop een huis. Verhuur dit en verkoop weer na verloop van tijd. Dit is waarschijnlijk de snelste manier om vermogen te vergaren. Mits je het goed doet natuurlijk. Vehuren kan via het populaire verhuurplatform Airbnb. In sommige steden geld tegenwoordig wel een restrictie op het totaal te verhuren dagen per jaar. In Amsterdam inmiddels maximaal 30 nachten per kalenderjaar.

Of investeer in vastgoed obligaties via Exporo. Via Exporo kun je als particuliere investeerder beleggen in waardevol vastgoed, met een kleine investering vanaf €1.000,-. Exporo stelt haar investeerders ook in staat om flexibel hun investeringen te verkopen via haar eigen handelsplatform. Momenteel is er een welkomstbonus van €100.

7. Sparen in het buitenland

Verschillende spaarplatforms betreden de Nederlandse markt in het bemiddelen van Europese spaarrekeningen aan Nederlandse spaarders. O.a. Savedo en Raisin bieden nu deposito’s aan in het buitenland tegen hogere rentes dan Nederlandse spaarbanken. Deze aanbieders zijn AFM-vergunninghouder voor bemiddelen in spaarrekeningen.

Sparen in het buitenland

8. Bouw meer pensioen op

pensioenVul je pensioen aan met een pensioenspaarrekening van BrandNewDay. Nu spaar je tegen een hogere rente dan op een gewone spaarrekeningen (0,65%) met belastingvoordeel. Je kunt ook kiezen voor pensioenbeleggen. Het is natuurlijk verstandig om je pensioen goed geregeld te hebben. Enkele Nederlandse aanbieders zijn Binck Pensioen beleggen en de BrandNewDay pensioenrekening.

9. Handel in Cryptovaluta

Kijk is naar cryptovaluta en handel in bitcoins of andere munteenheden. Let wel op dat je slechts een beperkt deel van je vermogen inzet. Handel in cryptovaluta is erg volatiel en risicovol. Coinmerce is een Nederlandse crypto-exchange App met meer dan 100 crypto-munten en assets. Er is ondersteuning van iDEAL, 100+ crypto munten en assets en er is een goede klantenservice. 24/7. Download de app van Coinmerce.

10. Extra aflossen op hypotheek

Ga voor een lagere maandlast op je hypotheek door extra af te lossen. Een lagere maandlast zorgt voor meer financiële ruimte en hoe eerder de hypotheek is afgelost hoe beter. Kijk ook is naar de mogelijkheid om over te stappen naar een andere aanbieder. Vaak betaal je wel een boete maar in sommige gevallen kan het alsnog goedkoper uitpakken. Laat je goed informeren door een financieel adviseur.

Welke van deze alternatieven voor sparen 2020 kies jij?

Ben je ook op zoek naar een goed alternatief voor sparen in 2020? Denk dan ook eens aan investeren via Crowdfunding. Via crowdfunding leen je geld uit aan ondernemers en profiteer je van een minimale rente van 4.2% bij Funding Circle of 6% Oneplanetcrowd. Investeer je in P2P consumentenleningen dan behaal je een maximale rente van 14% via Fast Invest . Toch liever sparen? bekijk onze aanbiedingen.