DEPOSITO – 5 JAAR GELD VASTZETTEN

 

  • Spaarrentes tot wel 1,20% p.j.
  • Spaar al vanaf een inleg van € 2.000
  • Kosteloos online deposito’s aanvragen en beheren via één account

 

Hoogste spaarrente » Deposito sparen » Deposito 5 jaar

Buffer op orde, uitgaven en inkomsten in het vizier? Dan kun je een deel van jouw spaargeld waarschijnlijk een tijdje missen. Een deposito met een looptijd van 5 jaar is een prima optie.

Bij deposito’s geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Zo zou het tenminste moeten zijn. Op het moment, hoef je in Nederland niet veel te verwachten. De beste spaarrentes voor 5 jaar vast vind je in andere EU-landen.

In dit artikel vind je een antwoord op de volgende drie vragen:

*Alle getoonde rentetarieven zijn nominaal op jaarbasis. In dit voorbeeld is gewerkt met een inleg van € 25.000. De berekening houdt geen rekening met het rente op rente principe. Bij sommige banken geldt een welkomstbonus.

Spaardeposito van 5 jaar

Het grote voordeel van deposito’s? Naast de hogere spaarrente? Je weet op dag één al wat je aan het eind van de rit overhoudt. Dankzij de vaste rente en de vaste looptijd. Daarom zijn termijndeposito’s bijvoorbeeld geliefd onder (groot)ouders. Met het studiepotje van hun (klein)kinderen willen ze natuurlijk geen risico’s aangaan.

Maar ook jonge koppels hebben vaak doelen in de niet zo nabije toekomst. Een wereldreis na hun studie. Of alvast een potje opzijzetten om een koopwoning in te richten (daar mag je de hypotheek niet voor gebruiken). Sparen en spaardoelen kunnen onze dromen waarmaken. 

Daarom is sparen nog steeds onverminderd populair bij Nederlanders. Eigenlijk is dat gek, want de rentes zijn lager dan ooit. Vooral bij korte looptijden. Vanaf een looptijd van een aantal jaar, begint er weer een beetje hoop te gloren aan de horizon.

Toch is het de moeite waard om deposito’s van 5 jaar goed met elkaar te vergelijken. En vooral ook eens over de landsgrenzen te kijken. In andere EU-landen worden spaarders namelijk wel nog beloond. Zo zou het ook moeten zijn, je zet je spaargeld immers 5 jaar lang vast.

Als je gaat sparen, heb je een paar opties. Je laat je geld op je spaarrekening staan. Zo kun je altijd bij je geld. Maar ontvang je ook geen rente. Je kunt ervoor kiezen om een deposito met een korte looptijd, van 1 jaar of 2 jaar, te openen. Dan kun je relatief snel weer bij je geld.

Deposito – 1 jaar vast
Deposito – 2 jaar vast

Weet je zeker dat je het geld langer kunt missen? Dan is een deposito van 5 jaar een uitstekende optie.

De hoogste spaarrentes voor 5 jaar vast

Waar vind je als Nederlandse spaarder de hoogste spaarrente op deposito’s met een looptijd van 5 jaar? Moet je over de landsgrenzen gaan kijken, of levert je geld ook in Nederland nog wat op?

In Nederland vind je momenteel (maart 2021) rentes tot 0,75%. Let wel, de grootbanken zijn niet geïnteresseerd in het bieden van een eerlijke spaarrente. Bij veel grotere banken kun je zelfs helemaal niet meer terecht voor deposito’s met een looptijd van 5 jaar. Verschillende kleine aanbieders bieden ten minste nog een beetje rente.

Ondanks de snelle ontwikkelingen in onze samenleving, sparen we voornamelijk nog op dezelfde manier als 50 jaar geleden. Bij onze huisbank, op een spaarrekening met een betaalrekening als tegenrekening. Dat is zonde.

Dankzij het vrije verkeer van goederen in de EU, en de mogelijkheden van het internet, kunnen Nederlandse spaarders ook terecht in andere EU-landen. Dit levert direct ook een stuk meer op. Buiten de landsgrenzen, vind je nog spaarrentes tot 1,4% voor 5 jaar vast.

De EU zorgt daarnaast voor veiligheid. Binnen de gehele EU valt je spaargeld bij geregistreerde banken onder een depositogarantiestelsel. De dekkingsgraad is voor alle landen vastgelegd op € 100.000 per klant en bank.
Geïnteresseerd in het openen van een deposito in het buitenland? Bekijk dan eens de spaarrekeningen en depositorekeningen van Raisin.

Spaardeposito van 5 jaar – rekeningen vergelijken

Besloten dat je jouw zuurverdiende spaargeld een tijdje kunt missen, om een mooie rente te vangen? Dan moet je nog rekening houden met de volgende belangrijke voorwaarden van termijndeposito’s. Allereerst beginnen we met twee eigenschappen waar alle depositorekeningen met een looptijd van 5 jaar aan zouden moeten voldoen.

Depositogarantiestelsel

De financiële crisis van 2008 heeft getoond, dat ook banken kwetsbaar kunnen zijn. Daarom is het belangrijk, dat de veiligheid van spaargeld gegarandeerd wordt door een depositogarantiestelsel. Alle EU-landen hebben zo’n garantiestelsel opgezet. De geharmoniseerde regels garanderen een dekking tot € 100.000 per klant en bank.

Valuta

Ga je sparen in het buitenland? Of vind je opvallend aantrekkelijke rentes in Nederland? Kijk altijd goed naar de valuta waarin de rekening aangeboden wordt. Als je een rekening opent in een andere valuta dan de euro, krijg je bij het openen en sluiten van de rekening te maken met de wisselkoers. 

Daalt de valuta van de depositorekening ten opzichte van de euro? Dan verlies je geld bij het terugwisselen. Rekeningen in euro zijn dus de veiligste optie voor jouw spaargeld.

Minimum en maximum inlegbedrag

Termijndeposito’s open je voor een langere periode. Voor banken is dit alleen aantrekkelijk, indien ze met een redelijk bedrag aan de slag kunnen gaan. Daarom gelden voor deposito’s met een looptijd van 5 jaar vrijwel altijd minimum inlegbedragen.

Sommige rekeningen hebben daarnaast ook een maximum inlegbedrag. Over het algemeen geldt, dat het niet verstandig is om een rekening te openen waarop meer dan € 100.000 geparkeerd wordt. Alles wat boven deze grens valt, wordt niet meer standaard gedekt door een eventueel depositogarantiestelsel waaronder de bank valt.

Open je een rekening op twee namen? Dan loopt het gedekte bedrag op tot € 200.000. Let wel, het dekkingsbedrag is van toepassing op alle tegoeden bij de bank. Heb je naast je depositorekening bijvoorbeeld nog een betaalrekening bij dezelfde bank (of een zusterbank)? Of twee depositorekeningen? Dan moet je de saldi bij elkaar optellen.

Tussentijds opnemen

Bij een langere looptijd van 5 jaar, is het goed om na te gaan of je in geval van nood bij je geld kan. Bij sommige banken kan dit, bij andere banken is het tussentijds opnemen van je geld niet mogelijk.

Als je al tussentijds bij je geld kan, zijn hier altijd voorwaarden aan verbonden. Je sluit immers een rekening met een vaste looptijd af, en krijgt hiervoor een vaste rente. Voorwaarden kunnen zijn het verlies van de opgebouwde rente, of het betalen van een boete.

Deposito van 5 jaar – voordelen en nadelen

Wat is het grootste voordeel en het grootste nadeel van een deposito van 5 jaar?

Voordeel: Vaste en hogere rente

Het voordeel van een depositorekening met een looptijd van 5 jaar, is de vaste en hogere rente. Natuurlijk heb je het voordeel van een vaste rente ook bij een deposito met een looptijd van 1 jaar of 2 jaar. Maar met een langere looptijd, heb je ook de mogelijkheid om een hogere rente te ontvangen.

Omdat de rente vaststaat, kan deze niet naar beneden bijgesteld worden. Daalt de rente nog verder over de komende jaren? Dan ben je alsnog verzekerd van jouw vastgelegde rente.

Nadeel: Minder flexibel

Natuurlijk ben je met een langere looptijd minder flexibel. Als je daarnaast een rekening kiest die je niet tussentijds op kunt zeggen, moet je dus heel zeker weten dat je het geld ook daadwerkelijk 5 jaar lang kunt missen. Ben je hier niet zeker van? Dan kun je meerdere deposito’s met een kortere looptijd na elkaar openen.

Samenvatting

Termijndeposito’s met een looptijd van 5 jaar zijn een prima optie als je op zoek bent naar een vast rendement op de middellange termijn. In andere EU-landen vind je nog hogere rentes dan in Nederland.

Let bij het kiezen van een depositorekening op de voorwaarden. Banken die niet onder een depositogarantiestelsel vallen en/of rekeningen aanbieden in andere valuta’s dan de euro, zijn riskanter.