DEPOSITO – 1 JAAR VAST

 

  • Spaarrentes tot wel 0,61% p.j.
  • Spaar al vanaf een inleg van € 2.000
  • Kosteloos online deposito’s aanvragen en beheren via één account

 

Hoogste spaarrente » Deposito sparen » Deposito 1 jaar

Op zoek naar een deposito met een korte looptijd van 1 jaar? Wat voor spaarrente krijg je op een spaardeposito van 1 jaar vast? En waar?

Vind in dit artikel een antwoord op de volgende drie vragen die je kunt hebben over deposito’s van 1 jaar. En leer een slimme spaarmethode kennen!

Eerst bekijken we wanneer een deposito van 1 jaar perfect bij jou past.

*Alle getoonde rentetarieven zijn nominaal op jaarbasis. In dit voorbeeld is gewerkt met een inleg van € 25.000. De berekening houdt geen rekening met het rente op rente principe. Bij sommige banken geldt een welkomstbonus.

Toon meer deposito's

Spaardeposito van 1 jaar – twee situaties

Een spaardeposito van 1 jaar is de perfecte optie als je geld niet zo lang kunt missen. Daarnaast is het ook een goede optie als je flexibel wilt blijven. Hierbij maak je natuurlijk altijd een afweging tussen de beste rente en de kortste looptijd.

Flexibel blijven

Veel spaarders willen hun geld niet voor lange tijd opzijzetten. Vooral als je niet zeker weet of je het geld misschien in de tussentijd nodig gaat hebben. Heb je een gezonde buffer van minstens drie maanden op een betaal- of spaarrekening staan? Dan kun je er alsnog voor kiezen om een deposito met een korte looptijd te blijven.

Ieder jaar dat je geld op een spaarrekening staat, verlies je geld. In Nederland ontvang je nagenoeg geen rente meer op een vrij opneembare spaarrekening. Door inflatie, en Box 3-belasting als je boven de vrijstellingsgrens uitkomt, kost volledige vrijheid je dus ieder jaar geld.

In dit geval is een spaardeposito met een korte looptijd dus ideaal. De kortste looptijd van veel aanbieders is 1 jaar. Desalniettemin belonen banken je alsnog met een aardige rente. Vooral in andere EU-landen zijn korte deposito’s nog gevraagd.

Deel van een spaarstrategie

De rentes zijn historisch laag. Als je nu een deposito met een lange looptijd afsluit, kan het zijn dat je het geld niet meer opzij kunt zetten op een andere depositorekening zodra de rentes weer aantrekken. Ook al is dit anno 2021 nog niet waarschijnlijk.

Omdat de rente van een deposito aan het begin al vaststaat, kun je dus een spaarperiode opsplitsen. In plaats van één deposito van 5 jaar, bijvoorbeeld, kun je ervoor kiezen om te beginnen met een deposito van 1 jaar. Dan kun je na 1 jaar je rekening verlengen, of op zoek gaan naar nog een betere rente. Of je geld uitgeven, natuurlijk.

Let wel, het is niet waarschijnlijk dat de rentes binnenkort flink gaan stijgen.

Depositoladder

Heb je een wat groter bedrag dat je opzij wilt zetten? Dan is het ook een optie om het spaarbedrag op te knippen. Je sluit dan bijvoorbeeld één deposito af met een looptijd van 2 jaar, één met een looptijd van 3 jaar en één met een looptijd van 4 jaar. Je geld komt dan op verschillende tijdstippen vrij.

Zo ontvang je vanaf dag één rente over al je spaargeld, maar kun je alsnog inspelen op veranderingen in de rente. Of een deel van je geld alsnog op je betaalrekening terugboeken, mocht je het nodig hebben.

De hoogste spaarrentes voor 1 jaar vast

Ben je op zoek naar de hoogste spaarrentes als je jouw geld 1 jaar vastzet? Dan kun je als Nederlandse spaarder bij een van de Nederlandse banken terecht, of in het buitenland sparen. Dankzij het vrije verkeer van goederen, kun je in principe overal in de EU met je spaargeld terecht.

In andere landen ontvang je vaak nog een hogere rente. En sparen in het buitenland hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Via online spaarplatforms zoals Raisin, kun je bovendien alles vanuit huis regelen. Zo vind je nog rentes tot één procent per jaar.

Spaardeposito van 1 jaar – rekeningen vergelijken

Heb je besloten om een spaardeposito met een korte looptijd te openen? Dan kun je nu rekeningen gaan vergelijken.

Termijndeposito van 1 jaar – belangrijke voorwaarden

Bij deposito’s is de rente natuurlijk meestal doorslaggevend. Je wilt immers dat je geld wat oplevert. Bij een kortetermijnsdeposito wordt dit nog belangrijker.

Zo spelen voorwaarden als rente op rente bijvoorbeeld geen rol. Je hebt het geld na een jaar alweer tot je beschikking. Ook de mogelijkheid om tussentijds je geld op te nemen is minder belangrijk. Het is veel waarschijnlijker dat je geld ook daadwerkelijk 1 jaar kan missen, dan bijvoorbeeld 10 jaar.

Naast de rente, blijf je dus rekening houden met de volgende drie eigenschappen.

Valuta

Als Nederlandse spaarder kun je kiezen om te sparen in een vreemde valuta. Spaarders worden bij deposito’s van 1 jaar gelokt met rentes tot wel 13%. Dit klinkt te goed om waar te zijn. En is het vaak ook.

Als je bijvoorbeeld een rekening opent in Turkse lira, beïnvloeden koersschommelingen van de lira ten opzichte van de euro hoeveel je geld uiteindelijk in euro waard is. Daalt de lira in dezelfde periode met 20% in waarde? Dan verlies je in uiteindelijk dus geld zodra je weer moet wisselen in euro.

Depositogarantiestelsel

De EU heeft een uitstekend systeem opgezet om spaargeld te beschermen. Alle banken binnen de EU vallen onder een depositogarantiestelsel. De regels voor de stelsels zijn geharmoniseerd binnen de gehele EU. Zo worden onder alle nationale garantiestelsels tegoeden tot € 100.000 per klant en bank gegarandeerd.

Spaar je buiten de EU? Dan kan het dus zijn dat je geld niet onder een dergelijk garantiestelsel valt. Kan de bank zijn verplichtingen niet meer nakomen? Dan is het mogelijk dat je geld weg is. Houd hier dus rekening mee en bedenk dat sparen binnen de EU nog altijd je meest veilige optie is.

Minimum en maximum inlegbedrag

Bekijk hoeveel geld je beschikbaar hebt. Vrijwel alle aanbieders van deposito’s van 1 jaar hebben een minimum inlegbedrag. Als je een spaarbedrag opknipt, kan het zijn dat er minder rekeningen overblijven, omdat je een lager bedrag per keer inlegt.

Ben je van plan meerdere rekeningen te openen? Zorg er dan altijd voor dat alle tegoeden bij één bank samen niet boven de € 100.000 uitkomen. De depositogarantiestelsels in de EU garanderen namelijk alle bedragen tot deze grens. Sommige banken bieden rekeningen aan onder verschillende namen. Het is goed om hier rekening mee te houden.

Deposito van 1 jaar – voordelen en nadelen

In een ander artikel behandelen we de voor- en nadelen van deposito’s in het algemeen. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van een deposito met een korte looptijd van 1 jaar?

Het grootste voordeel van een korte looptijd is natuurlijk de flexibiliteit. Na een jaar komt je geld alweer vrij. Je kunt dan bijvoorbeeld opnieuw een rekening openen. Vanaf dag één ontvang je rente, wat vrijwel niet meer te vinden is bij vrij opneembare spaarrekeningen.

De korte looptijd kan ook nadelig zijn. Bijvoorbeeld als je na een jaar geen goede rentes meer vindt. Daarnaast is de rente bij een korte looptijd over het algemeen lager dan bij een deposito met een langere looptijd.

Samenvatting

Deposito’s met een looptijd van 1 jaar zijn interessant voor kortetermijndoelen. Je kunt daarnaast deposito’s met een korte looptijd ook integreren in een spaarplan voor de lange termijn. Bijvoorbeeld door meerdere rekeningen na elkaar te openen of verschillende rekeningen te openen met verschillende looptijden.

In het buitenland vind je vaak nog hogere spaarrentes voor 1 jaar vast. Als je spaart buiten de EU of in een andere valuta, loop je extra risico. Via platforms zoals Raisin kun je alles geheel online regelen.